Gasteratos_img

Γαστεράτος Αντώνιος

ΒΑΘΜΙΔΑ:Καθηγητής – Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής
ΤΟΜΕΑΣ:Τομέας Συστημάτων Παραγωγής
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:«Ρομποτική, ηλεκτρονική μηχανολογία (μηχανοτρονική), βιομηχανικοί αυτοματισμοί, τεχνητή όραση, μηχανική μάθηση», Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης προκήρυξης 250/18-3-2016, τ. Γ’, Φ.Ε.Κ. διορισμού 1060/21-10-2016, τ. Γ’, Φ.Ε.Κ. μεταβολής γνωστικού αντικειμένου 4335/5-10-2020, τ. Β’
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:Βασ. Σοφίας 12, Κτίριο Ι, Γρ. 204
EMAIL:agaster@pme.duth.gr
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:25410 – 79359
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:Link

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ρομποτική/μηχανοτρονική με έμφαση στα τεχνητά συστήματα όρασης. Αυτόνομες συμπεριφορές. Μηχανική μάθηση και αρχιτεκτονικές βαθιάς μάθησης με εφαρμογή στην γνωσιακή όραση και τη γνωσιακή ρομποτική. Ευφυή και αυτόνομα ρομπότ. Σύντηξη δεδομένων – αισθητηρίων με εφαρμογές στη ρομποτική και τους αυτοματισμούς. Βιομηχανικοί αυτοματισμοί, εφαρμογές στο εργοστάσιο του μέλλοντος. Ασφάλεια σε βιομηχανικά και μηχανοτρονικά συστήματα. Σχεδιασμός και υλοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων με εφαρμογές στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνων, την όραση μηχανών και την αναγνώριση προτύπων.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Μηχανοτρονική (συνδιδασκαλία)
  • Ηλεκτονική (συνδιδασκαλία)
  • Τεχνητή Όραση
  • Μηχανική ΙΙΙ (συνδιδασκαλία)
  • Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου (συνδιδασκαλία)
  • Ρομποτική (συνδιδασκαλία)

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Βιομηχανική Αυτοματοποίηση και Ρομποτική

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Καθηγητής Αντώνιος Γαστεράτος (Fellow IET) είναι καθηγητής Ρομποτικής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στο Τμήμα ως μέλος διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού από το 2003 και από το 2023 είναι Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής. Έχει υπάρξει Πρόεδρος Τμήματος επί πενταετία (2015-2020). Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Δ.Π.Θ. με Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. (1994 και 1999 αντίστοιχα). Έχει διδάξει διάφορα μαθήματα στο Τμήμα και τα τελευταία χρόνια διδάσκει τα μαθήματα «Μηχανοτρονικής», «Ηλεκτρονικής», «Ρομποτικής», «Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου» και «Τεχνητής Όρασης». Υπό την επίβλεψή του (ως πρόεδρος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής) έχουν ολοκληρωθεί στο Τμήμα 12 διδακτορικές διατριβές και, επίσης, άνω των 60 διπλωματικών εργασιών. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια διετέλεσε επιστημονικά υπεύθυνος σε πολλά έργα που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, την Ελληνική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τη Βιομηχανία και άλλες πηγές, τα οποία σχετίζονταν κυρίως με τη ρομποτική και την τεχνητή όραση. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Είναι Subject Editor-in-Chief στο περιοδικό Electronics Letters και Associate Editor στο διεθνές περιοδικό Optomechatronics. Είναι μέλος επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στον τομέα της ρομποτικής, της όρασης και των νέων τεχνολογιών και έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια στους τομείς αυτούς. Έχει διατελέσει κριτής σε όλα διεθνή περιοδικά στον τομέα της όρασης μηχανής και της ρομποτικής και σε πολλά άλλα στην επιστήμη της ηλεκτρολογίας/ηλεκτρονικής. Είναι επίσης κριτής έργων σε διάφορους κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EURAMET, INTAS, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ρωσία, Γεωργία, Νέα Ζηλανδία κ.ά.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μηχανοτρονική/ρομποτική με έμφαση στα τεχνητά συστήματα όρασης, ισορροπίας και ακοής και στη ολοκλήρωση αυτών. Αυτόνομες συμπεριφορές (πλοήγηση, λαβή, κλπ.). Αρχιτεκτονικές βαθιάς μάθησης με εφαρμογή στην γνωσιακή όραση και τη γνωσιακή ρομποτική. Ευφυή και αυτόνομα ρομπότ (ανθρωποειδή, κινούμενα, υποβρύχια, ιπτάμενα κλπ). Σύντηξη δεδομένων – αισθητηρίων με εφαρμογές στη ρομποτική και τους αυτοματισμούς. Ασφάλεια σε μηχανοτρονικά συστήματα. Σχεδιασμός και υλοποίηση ψηφιακών συστημάτων VLSI και FPGAs. Ψηφιακή επεξεργασία εικόνων με έμφαση στη μη-γραμμική και στην ασαφή επεξεργασία εικόνων. Αρχιτεκτονικές υπολογιστών και μικροεπεξεργαστές και εφαρμογές αυτών στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνων, την όραση μηχανών και την αναγνώριση προτύπων.

.

Μετάβαση στο περιεχόμενο